Juan Velasquez-Atehortua

HögskolaGöteborgs Universitet
InstitutionKulturvetenskaper
AvdelningGenusvetenskap
Sökordbarrio feminism, Anthropocene, gendering practices, chthulucene, communities of compost

Hemsida Göteborgs Universitet, på svenska www.gu.se/om-universitetet/hitta-person/juanvelasquez
Hemsida Göteborgs Universitet, på engelska www.gu.se/en/about/find-staff/juanvelasquez
Nätverk/temaområdenGlobala perspektiv med fokus på låg och medelinkomstländer, Hållbar stadsutveckling, Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE)
Globala målen1. Ingen fattigdom, 5. Jämställdhet, 10. Minskad ojämlikhet, 11. Hållbara städer och samhällen, 13. Bekämpa klimatförändringarna, 14. Hav och marina resuser, 15. Ekosystem och biologisk mångfald, 16. Fredliga och inkluderande samhällen
RegionerEuropa och Centralasien , Latinamerika och Karibien
LandBolivia, Colombia, Nicaragua, Spanien, Norge, Sverige

Forskning / verksamhet
Jag studerar alternativa feminismer till den hegemoniska feminismen. I Sverige har jag myntat ordet "förortsfeminism", den feminism som tar plats i utkanterna av storstäderna och som företräds av migranternas livsvillkor. Internationellt ansluter jag till den feminism som benämns "barrio feminism". Både i Sverige och internationell är denna feminism aktiv i kampen mot diskriminering, segregation och rasism. Den står som av de viktigaste nyanser från omställning från representativ till deltagande demokrati. Också som en rörelse med djup förankring i sina territorier står denna feminism för demokratisering av det offentliga rummet, för kampen mot gentrifiering och för demokratiseringen av bostadsbyggandet, främst för nya genuspraktiker som ifrågasätter byggherrarnas monopol på byggkunskaperna. Förortsfeminism är också drivande i de processer som leder till en mycket mer hållbar utveckling, genom att gå i täten för aktiviteter som både vårdar sina marginaliserade samhällen och som utser utrotningshotade arter som del av samhällets medlemmar. Förortskvinnor leder också det som Donna Haraway (2016) kallar for Communities of compost.